Kraanbaan in oude glorie hersteld

In 1928 werd aan de Kanaaldijk Zuidoost in Helmond een kraanbaan opgericht voor de steenkolen- en bouwmaterialenhandel van de firma Van Bussel. De installatie werd in 1936 verkocht aan transportbedrijf Slits. Laatste actieve gebruiker van de kraan was de spijkerfabriek van J.H. de Wit en Zonen.

Toen Rick Meulendijks begin 2011 in de krant las over de voorgenomen sloop van de op het oog volledig verroeste kraan aan de Zuid-Willemsvaart schreef hij een brief naar de gemeente. Hij vond de sloop van dit industrieel erfgoed bonnodig en gaf aan dat zijn bedrijf wel in staat was om de kraan op te knappen. Helaas kreeg hij nooit antwoord.

Later, na protest vanuit de monumenten hoek, werd alsnog besloten om de kraan te behouden. Hiervoor kreeg het Helmondse bedrijf Van de Weert de opdracht. Logischerwijs kwam Van de Weert, al jaren klant bij Meulendijks, bij zijn collega langs met de vraag om de kraan en de kraanbaan te stralen en te coaten.

Dat proces verliep vlekkeloos, mede omdat de kraan nog uit een tijd stamt dat gebruik werd gemaakt van zuivere ijzererts. De kraan werd in de steigers gezet en eerst zijn de kromme en slechtste delen van de kraanbaan vervangen. Daarna volledig blank gestraald. Hierna werd het staal bewerkt met een zinkcompound (zinkstofverf), waarna het werd afgewerkt met enkele lagen epoxie en rode polyurethaan aflak.

De kraanbaan, die de status van gemeentelijk monument heeft, is inmiddels eigendom van de gemeente Helmond. De kraan vormt een onderdeel van het complex De Cacaofabriek. In dit pand, dat momenteel verbouwd wordt, komen onder meer een kunstenaarsinitiatief, het Filmhuis, poppodium Lakei en de lokale omroep.

Op maandag 24 februari is de kraan op de kraanbaan geplaatst. Deze is ook eerst door van de Weert opgeknapt en aangepast. De draaikans is vast gelast voor de veiligheid en de bak die aan de kabel hangt is ook om veiligheidsredenen op een constructie geplaatst. De kabel die bevestigd zit aan de bak is van RVS en daarom onderhoudsvrij.

Het geheel staat langs het kanaal in Helmond, indien u niet in de gelegenheid bent te gaan kijken kunt u hieronder de foto’s zien.